Spôsob prípravy

Zápar a odvar

Čerstvé byliny narežeme a dáme ich v predpísanom množstve do skleného pohára alebo nekovovej nádoby. Vodu necháme zovrieť, odstavíme ju a pripravené rastliny zalejeme. Čerstvé byliny lúhujeme len veľmi krátko (stačí pol minúty)! Čaj musí byť celkom jasný: jasnožltý alebo jasnozelený. Suché byliny lúhujeme o niečo dlhšie (jednu až dve minúty). Takto pripravený čaj je oveľa príjemnejší a na vzhľad krajší. Korene dáme do predpísaného množstva studenej vody, krátko povaríme a tri minúty lúhujeme. Dennú dávku čaju prelejeme do termosky a podľa návodu po dúškoch pijeme. Vo všeobecnosti dávame jednu zarovnanú čajovú lyžičku bylín na 1/4 litra vody (jedna šálka), inakšie dávkujeme podľa údajov pri jednotlivých rastlinách.

Macerácia

Niektoré byliny (napr. kapsičku, imelo alebo puškvorec) nemôžeme zapariť, lebo zvýšením teploty by sa stratila ich liečivá sila. Čaj z týchto bylín získame vylúhovaním v studenej vode čiže maceráciou. Udané množstvo bylín dáme do studenej vody na 8 až 12 hodín (obyčajne cez noc) a necháme lúhovať, potom macerát krátko prihrejeme (len na teplotu vhodnú na pitie!) a denné množstvo prelejeme do termosky, ktorú sme predtým vypláchli horúcou vodou. Maceráciou získaný výluh zmiešaný so záparom je najlepší spôsob, ako získame z liečivej rastliny všetky látky: Byliny macerujeme polovičnou dávkou vody cez noc, ráno scedíme. Rastlinné zvyšky ešte zaparíme ďalšou polovicou zovretej vody a opäť scedíme. Maceráciou (za studena) získaný výluh primiešame k záparu. Týmto spôsobom pripravený čaj obsahuje účinné látky aj z macerácie, aj zo záparu.