Znamenitá čajová zmes pre rodinu

Zbierať začneme včasne zjari prvé kvety podbeľa, potom zbierame vo všetkých ročných obdobiach, čím nás príroda postupne požehnáva a obdarúva:

Podbeľ (kvety, neskôr listy)
Prvosienka (okolíky kvetov)
Fialka, všetky druhy (kvety a listy)
Pľúcnik (kvety)
Kyslička (kvety)
Zádušník, veľmi málo – len ako korenie (súkvetie – paprasleny)
Pŕhľava (prvé mladé výhonky na jar)
Alchemilka (kvety a listy)
Veronika(kvety, stonky a listy)
Jahoda (listy); ostružina černicová (výhonky); malina (výhonky)
Baza (výhonky, neskôr listy)
Sedmokráska
Lipa(kvety, trhať za slnečného počasia)
Rumanček (trhať za slnečného počasia)
Kozia brada(kvety)
Nechtík (kvety)
Lipkavec marinkový (kvety, stonky a listy)
Medovka (kvety, stonky, listy – aj bez kvetov)
Mäta (kvety, stonky, listy – aj bez kvetov)
Rebríček (trhať za slnečného počasia, ale len málo)
Divozel (kvety – trhať za slnečného počasia)
Ľubovník (kvety – trhať za slnečného počasia)
Pamajorán (kvety a listy)
Vŕbovka (kvety a listy)
Smrek (celkom mladé výhonky)
Lipkavec syridlový (kvety, listy, stonky)
Ruža vo všetkých farbách (len biologicky hnojená!)

Byliny sa dobre usušia a neskoro na jeseň sa z nich robia zmesi vynikajúcich, užitočných, aromatických a chutných čajov. Doplnia naše zimné večere a vy si budete spomínať na krásne letné chvíle strávené vo voľnej Božej prírode.

Na jednu šálku (1/4 litra vody) dávame vrchovatú čajovú lyžičku bylinnej zmesi, zaparíme a krátko vylúhujeme.