Mliečne kvasenie

Ešte by som rada oboznámila čitateľov s jedinečným zlepšovacím návrhom pani Eike B. z Erkrathu v Nemecku, ktorý mi poslala v liste z 8. apríla 1980: „Vaše rady nám často pomohli a my sme ich odovzdávali našim susedom, za čo sa vám chcem predovšetkým srdečne poďakovať. Dobre a zrozumiteľne ste ich vedeli každému podať a ďalej rozširovať.

Dnes som dostala vašu knižku Liečebné výsledky.. ..a čítam tam, že liečivé rastliny možno uchovať zmrazením. V mrazničke sa však napríklad mení obsah cukru: mnohí prírodní liečitelia neodporúčajú pacientom chorým na rakovinu zmrazené potraviny, prečo sa potom o to pokúšať pri liečivých rastlinách? Mám však iný návrh: naložiť liečivé rastliny a skvasiť ich mliečnym kvasením, podobne ako sa to robí s kapustou, fazuľou, cviklou a uhorkami. Viem dobre, že sa to dá, pretože môj známy to už robí s púpavou, pŕhľavou a kvasí aj listy zeleru. Tohto roku chcem i ja začať s mliečnym kvasením dostupných čerstvých bylín. Práve včera som založila z našej biologicko-dynamicky obrábanej záhrady po jednom pohári pľúcnika, kvetov a koreňov púpavy. Je to jednoduché: Potrebujeme pohár so vzduchotesným závitovým uzáverom, podľa možnosti so širokým hrdlom, aby sme neskôr mohli odoberať z bylín lyžicou, a nie priveľký, pretože po otvorení obsah fľaše dlho nevydrží (v chladničke asi 3 až 4 týždne). Do týchto pohárov dáme nadrobno porezané čisté rastliny, natlačíme ich, ako sa len dá (ako kapustu). Každý pohár naočkujeme čerstvým cmarom alebo kyslou kapustou, prirodzene kvasenou, a dolejeme po vrch vodou, aby nebol medzi bylinami vzduch. Obsah fľaše môže siahať len 2 cm pod viečko, pretože nastane kvasenie. Potom fľašu postavíme na teplé miesto, aby sme podporili kvasenie: pozor na prelievanie, treba podložiť tanierik – a po dvoch dňoch dáme fľašu do pivnice. Po 5 až 6 týždňoch je kvasenie ukončené. Chorým na rakovinu odporúčajú kvasené produkty, preto aj skvasené liečivé rastliny môžu dobre pomáhať.