Orech Kráľovský

Orech kvitne v máji, ešte skôr ako vypučia listy. V júni zbierame čerstvé listy, zelené oriešky uprostred júna, kým sa ešte dajú ľahko prepichnúť, zelené tobolky krátko pred dozretím, prv než zhnednú, a zrelé plody v septembri.
Čaj z orechových listov je výborným prostriedkom proti poruchám trávenia, proti zápche, nechuti do jedla a na prečistenie krvi. S úspechom sa používa aj pri cukrovkea proti žltačke.

Macerát z listov ako prísada do kúpeľa je účinný pri všetkých škrofulóznych a rachitických chorobách, pri kostižere a rozjatreni kostí, ďalej pri hnisaní nechtovna nohách a na rukách. Keď budeme umývať záparom zo zelených orechových listov mliečne chrasty (u dojčiat), chrasty na hlave a svrab, čoskoro sa dostaví dobrý výsledok.

Omývanie, prípadne kúpanie v tejto prísade pomáha proti uhrovitosti, hnisavým vyrážkam, poteniu nôh a bielotoku. Výplachy sa robia pri zápale ústnej sliznice, pri chorobách ďasna, hrdla a hrtana.

Silný zápar z orechových listov pridaný do kúpeľa lieči omrzliny. Možno ho použiť aj pri silnom vypadávaní vlasov, pričom treba usilovne masírovať pokožku hlavy. Je výborným prostriedkom aj pri opätovne sa vyskytujúcich všiach. Čerstvé listy zaháňajú aj iný nežiadúci hmyz. Z natrhaných zelených orechov na Jána, teda asi v polovici júna (musia sa dať ľahko prepichnúť) sa pripravuje vynikajúca orechovica, ktorá prečisťuje žalúdok, pečeň a krv, odstraňuje slabosť žalúdka a hnilobné procesy v črevách. Okrem toho je vynikajúcim prostriedkom proti hustnutiu krvi.

 

SPÔSOB POUŽITIA
Zápar1 vrchovatá čajová lyžička nadrobno narezaných listov sa zaparí vriacou vodou a krátko vylúhuje.
Kúpele a omývanie100 g listov na úplný kúpeľ. Na omývanie jedna vrchovatá čajová lyžička narezaných listov na 1/4 litra vody (pozri Všeobecnú časť, Úplný kúpeľ). Na silný zápar použijeme dvojitú dávku.
OrechovicaAsi 20 zelených orieškov sa rozštvrtí, naplní sa nimi fľaša so širokým hrdlom, zaleje litrom ražného liehu, tak aby bol na 2-3 prsty nad orechami. Uzavretú fľašu postavíme na 14 dní, prípadne na 4 týždne na slnko alebo na teplé miesto. Potom orechovicu scedíme a naplníme do fliaš. V čase potreby užívame po 1 kávovej lyžičke. – Veľmi chutný orechový likér pripravíme tak, že k zeleným orechom pridáme 2-3 klinčeky, kúsok škoricovej kôry, trošku vanilky a polovicu pomarančovej šupy, dobre umytej, chemicky nestriekanej. 500 g cukru sa povarí v 1/4 litri vody a prileje do scedenej orechovice.